Hoe kies je voor de beste recreatiewoningverzekering?

Home » Hoe kies je voor de beste recreatiewoningverzekering?

Voor de recreatiewoningverzekering geldt dat ze een verzekering vormt die zoals de naam reeds aangeeft specifiek in het leven is geroepen voor het verzekeren van recreatiewoningen. Deze verzekering staat erom bekend zowel afgesloten te kunnen worden voor vakantiehuizen waar je zelf in gaat wonen als voor vakantiewoningen die worden verhuurd. Je moet er wel rekening mee houden dat er in deze laatste situatie een ander type polis is vereist. Het is zeer belangrijk om aan je verzekeraar niet te vergeten melden dat je het vakantiehuis verhuurt. Is dat wel het geval? Dan loop je het risico dat opgelopen huurschade niet zal worden vergoed door de verzekeraar.

Wat is een recreatiewoningverzekering?

Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar wat zo’n recreatiewoningverzekering nu eigenlijk precies is. Het gaat hierbij om een verzekering welke afgesloten kan worden voor het verzekeren van bepaalde risico’s die verbonden zijn aan het eigenaarschap van een recreatiewoning. Voor deze risico’s geldt dat we in de praktijk een onderscheid maken tussen twee verschillende zaken, namelijk:

  1. De schade die kan ontstaan aan de opstal van een recreatiewoning;
  2. De schade die kan ontstaan aan de inboedel van een recreatiewoning;

In het meest optimale geval is het zo dat er sprake is van twee verschillende vormen van dekkingen. Dit betekent dan dat je er zowel voor kiest om de inboedel als de opstal in te laten dekken. Het spreekt voor zich dat deze keuze in de praktijk echter wel ook de hoogste kosten zal meebrengen.

Ga je jouw recreatiewoning verhuren of niet?

Bij het afsluiten van een recreatiewoningverzekering is het van belang om er aandachtig voor te zijn dat er bepaalde zaken enigszins anders zullen zijn in vergelijking met het verzekeren van een standaard gebouw dat als vaste woonst wordt gebruikt. Eén van deze zaken heeft te maken met het feit dat het vakantiehuis verhuurd kan worden aan toeristen. Wanneer dat het geval is dien je dit altijd te melden aan de verzekeraar in kwestie. Doe je dat niet? Dan zal je merken dat de schade die wordt opgelopen tijdens de verhuurperiode niet gedekt zal worden door de verzekeraar. Dit als vanzelfsprekend met alle potentieel vervelende gevolgen van dien. Let hier dus goed voor op.

Waar rekening mee houden bij een recreatiewoningverzekering afsluiten?

Ga je een recreatiewoningverzekering afsluiten? Dan spreekt het voor zich dat er bepaalde zaken zijn waar je maar wat graag bij stil zal willen blijven staan. Eén van deze zaken heeft te maken met het feit dat er sprake kan zijn van een flink verschil aan dekkingen. Denk wat dit betreft bijvoorbeeld onder meer aan het verschil in dekking tussen uitsluitend een opstalverzekering of ook een inboedelverzekering. Bovendien is het zo dat ook de premie van deze verzekering uiteraard niet is vastgesteld. Dit betekent dat ze altijd afgestemd wordt op de waarde van het pand in kwestie.

Met andere woorden, hoe hoger de waarde is gelegen waar je recreatiewoning over beschikt, des te hoger ook het prijskaartje van de premie zal komen te liggen. Het hoeft niet gezegd dat ook dit een punt is waar je zeer graag in de praktijk rekening mee zal willen houden.